Kalkulator ułamków
potęgowanie

Za pomocą kalkulatora potęgowania ułamków podniesiesz do wybranej potęgi dowolny ułamek zwykły, właściwy, niewłaściwy, dziesiętny lub liczbę mieszaną. Oprócz wyniku w odpowiedzi uzyskasz wyjaśnienia wykonywanych czynności krok po kroku.

Kalkulator potęgowania ułamków

Jeżeli musisz podnieść do potęgi ułamek dziesiętny to wpisz go w pole liczby całkowitej. Jeśli ułamek jest liczbą mieszaną podaj odpowiednio liczbę całkowitą (może być ujemna) oraz licznik i mianownik ułamka. Jeśli jest to ułamek właściwy lub niewłaściwy, a jego wartość jest ujemna znak minus wstaw przy liczniku. Jeżeli znak minus jest przed nawiasem np. \( -\left(\frac{2}{3}\right)^2 \), wówczas ułamek lub liczbę mieszaną wpisz bez tego znaku, a po otrzymaniu wyniku znak minus dopisz samodzielnie do otrzymanej liczby. Zobacz jak potęgować ułamki bez nawiasów lub z nawiasem

(

)
)

Ostatnio potęgowane ułamki


Kliknij i sprawdź obliczenia

$(\frac{1}{2})^{-1}= \style{}{\frac{2}{1} } = \style{}{2} $$(\frac{6}{3})^{2}= \style{}{\frac{36}{9} } = \style{}{4} $$(\frac{1}{1024})^{2}= \style{}{\frac{1}{1048576} } $$(\frac{1}{3})^{-1}= \style{}{\frac{3}{1} } = \style{}{3} $$(\frac{1}{16})^{6}= \style{}{\frac{1}{16777216} } $$(3\frac{1}{3})^{5}= \style{}{}\style{}{411} \frac{\style{}{127}}{\style{}{243}}$$(\frac{2}{9})^{11}= \style{}{\frac{2048}{31381059609} } $$(\frac{7}{4})^{3}= \style{}{}\style{}{5} \frac{\style{}{23}}{\style{}{64}}$$(\frac{5}{4})^{3}= \style{}{}\style{}{1} \frac{\style{}{61}}{\style{}{64}}$$(\frac{1}{7})^{-2}= \style{}{\frac{49}{1} } = \style{}{49} $$(\frac{1}{3})^{-3}= \style{}{\frac{27}{1} } = \style{}{27} $$(\frac{43}{59})^{0}= \style{}{1}$$(-2\frac{2}{3})^{2}= \style{}{}\style{}{7} \frac{\style{}{1}}{\style{}{9}}$$(\frac{11}{9})^{2}= \style{}{}\style{}{1} \frac{\style{}{40}}{\style{}{81}}$$(-1\frac{1}{7})^{2}= \style{}{}\style{}{1} \frac{\style{}{15}}{\style{}{49}}$$(\frac{9}{4})^{2}= \style{}{}\style{}{5} \frac{\style{}{1}}{\style{}{16}}$$(-2\frac{3}{5})^{2}= \style{}{}\style{}{6} \frac{\style{}{19}}{\style{}{25}}$$(\frac{12}{5})^{2}= \style{}{}\style{}{5} \frac{\style{}{19}}{\style{}{25}}$$(\frac{1}{3})^{12}= \style{}{\frac{1}{531441} } $$(\frac{1}{3})^{11}= \style{}{\frac{1}{177147} } $$(\frac{1}{4})^{2}= \style{}{\frac{1}{16} } $$(\frac{1}{2})^{0}= \style{}{1}$$(\frac{1}{4})^{3}= \style{}{\frac{1}{64} } $$(\frac{4}{5})^{2}= \style{}{\frac{16}{25} } $$(\frac{2}{9})^{2}= \style{}{\frac{4}{81} } $$(\frac{2}{3})^{3}= \style{}{\frac{8}{27} } $$(2\frac{1}{1})^{1} = \style{}{2}\frac{\style{}{1}}{\style{}{1}}$$1.5^{1} = \style{}{1.5}$$(1\frac{21}{100})^{3}= \style{}{}\style{}{1} \frac{\style{}{771561}}{\style{}{1000000}}$$(1\frac{1}{10})^{6}= \style{}{}\style{}{1} \frac{\style{}{771561}}{\style{}{1000000}}$$(1\frac{3}{7})^{3}= \style{}{}\style{}{2} \frac{\style{}{314}}{\style{}{343}}$$(\frac{1}{2})^{3}= \style{}{\frac{1}{8} } $$(\frac{1}{2})^{2}= \style{}{\frac{1}{4} } $$(\frac{1}{2})^{1} = \style{}{}\frac{\style{}{1}}{\style{}{2}}$$(-\frac{3}{5})^{4}= \style{}{\frac{81}{625} } $